ارزیابی و برآورد رسوب رودخانه اترک در محل ایستگاه های هیدرومتری دارای آمار با استفاده از روش های هیدورلوژیکی
Authors
abstract
در یک حوضه آبخیز، رسوب در اثر فرآیند فرسایش تحت تأثیر عواملی مانند تخریب مراتع، تغییر کاربری، کشاورزی غیر اصولی و سایر موارد به وجود میآید که مشکلاتی نظیر رسوبگذاری در مخازن سدها، کاهش حجم مفید آنها، کاهش کیفیت آب و.. را سبب میشود. برای پایداری و مدیریت حوضه و برای ممانعت از هدررفت خاک و رسوب در حوضه و رودخانه، همچنین برای احداث طرحهای حفاظتی آبخیزداری نیاز به تخمین میزان رسوب معلق در رودخانهها میباشد. در تحقیق حاضر به منظور انتخاب مناسبترین روش برآورد رسوب معلق در ایستگاههای هیدرومتری بارزو، باباامان، قتلش، دربند، آغمزار، تبرکآباد واقع بر رودخانه اترک، دادههای متناظر دبی جریان و دبی رسوب در طی دوره آماری موجود جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با برقراری رابطه بین مقادیر متناظر دبی آب و دبی رسوب براساس پنج مدل خطی، خطی ترکیبی (چند خطی)، خطی با اعمال تصحیح فائو، حد وسط دستهها و روش ترسیمی (مماس بر خط حداکثر غلظت)، اقدام به انتخاب مدل مناسب که دارای بهترین قابلیت پیشبینی باشد، براساس شاخصهای آماری گردید. به این منظور، از شاخصهای جذر میانگین مربعات خطا، ضریب تبیین، نسبت میانگین دادههای برآوردی به مشاهداتی، ضریب تغییرات، نسبت جذر میانگین مربعات خطا به میانگین دادههای برآوردی، ضریب همبستگی بین رسوبات برآوردی و مشاهداتی، میانگین قدر مطلق خطا و میانگین انحراف خطا استفاده شد. نتایج نشان داد مدل حد وسط دستهها در ایستگاه تبرک آباد، مدل خطی در ایستگاه آغمزار و بارزو، مدل ترسیمی (حداکثر غلظت) در ایستگاه باباامان و قتلش، مدل ترکیبی (چند خطی) در ایستگاه دربند در بین مدلهای مورد آزمون دارای کمترین میزان میانگین مربعات خطا بوده و بهترین قابلیت پیشبینی را در برآورد رسوب ایستگاههای مورد مطالعه داراست.
similar resources
ارزیابی و برآورد رسوب رودخانه اترک در محل ایستگاههای هیدرومتری دارای آمار با استفاده از روشهای هیدورلوژیکی
در یک حوضه آبخیز، رسوب در اثر فرآیند فرسایش تحت تأثیر عواملی مانند تخریب مراتع، تغییر کاربری، کشاورزی غیر اصولی و سایر موارد به وجود میآید که مشکلاتی نظیر رسوبگذاری در مخازن سدها، کاهش حجم مفید آنها، کاهش کیفیت آب و.. را سبب میشود. برای پایداری و مدیریت حوضه و برای ممانعت از هدررفت خاک و رسوب در حوضه و رودخانه، همچنین برای احداث طرحهای حفاظتی آبخیزداری نیاز به تخمین میزان رسوب معلق در رودخان...
full textشبیه سازی وضعیت رسوب گذاری رودخانه کارون با استفاده از مدل ریاضی GSTARS 2.0حدفاصل ایستگاه های هیدرومتری اهواز تا فارسیات) )
full text
برآورد غلظت رسوب معلق روزانه با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و خوشهبندی دادهها به روش نگاشت خود سازمانده (مطالعه موردی: ایستگاه هیدرومتری سیرا - رودخانه کرج)
full text
کاربرد روش رگرسیون خطی فازی در برآورد داده های ناقص دبی سالانه ایستگاه های هیدرومتری و مقایسه آن با سایر روش های متداول
full text
کارآیی روشهای مختلف تفکیک داده در افزایش دقّت و صحّت برآورد رسوب معلق ایستگاهها با استفاده از روش نسبتها در منحنی سنجۀ رسوب (مطالعۀ موردی: بخشی از حوضۀ آبخیز اترک واقع در استان گلستان)
برآورد رسوب معلق حوضههای دارای آمار و اطلاعات به آسانی امکانپذیر است ولی حوضههای فاقد آمار، روشهای دیگری را میطلبد. بر این اساس، روشهای تجربی موسوم به منحنی سنجۀ رسوب یا روابط "دبی- دبی رسوب" ارائه شده است. تحقیق حاضر درصدد ارائۀ روشهای بهتر تفکیک داده و در نهایت تهیه و تدقیق منحنی سنجۀ رسوب معلق در ایستگاههای هیدرومتری مراوه تپه، هوتن، قازانقایه واقع بر رودخانۀ اترک در حوضۀ آبخیز اترک ...
full textMy Resources
Save resource for easier access later
Journal title:
علوم و مهندسی آبیاریPublisher: دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشکده مهندسی علوم آب
ISSN 0254-3648
volume 37
issue 4 2015
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023